Organisatie adviseur 

Janneke van den Berghe
Javastraat 16
7314 BX Apeldoorn
0641248536
janneke@jbconsulting.nl
 

vrijdag 1 november 2013

Graafschade voorkomen

Om graafschade aan kabels en leidingen in Nederlandse bodem te voorkomen is er de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). Bij het onderwerp zijn veel partijen betrokken. Ook vinden er veel projecten plaats om de graafschades en de gevolgschades (maatschappelijke schade) in Nederland te verminderen. Bureau Stadsregie is via het GPKL actief betrokken.

Kadaster

Het Kadaster is door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aangewezen als uitvoerende dienst. De Kadaster Dienst KLICis de schakel tussen gravers en netbeheerders voor de uitwisseling van informatie over kabels en leidingen. Op de site veel informatie en de mogelijkheid te abonneren op een nieuwsbrief

Agentschap Telecom

Het Agentschap is de handhaver van de WION. Meer over de rol van het Agentschap.

Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)

Het ministerie van EL&I is het verantwoordelijke ministerie voor de WION. Lees meer over de inzet van ministerie.

Richtlijnen CROW

De wetgever heeft besloten het zorgvuldig graafproces niet nader in de wet te omschrijven, maar het begrip te laten invullen door de branche. Het KLO heeft het CROW opdracht gegeven hiervoor richtlijnen en handboeken op te stellen.
CROW richtlijn 250 zorgvuldig graafproces
CROW richtlijn 307 kabels en leidingen in verontreinigde bodem
CROW richtlijn 308 kabels en leidingen rond wateren en waterkeringen
www.crow.nl

Kabel- en Leidingoverleg (KLO)

Het KLO is een samenwerkingsverband van netbeheerders, grondroerders en overheden (de beheerders van de ondergrond) en heeft graafschadepreventie als doel. In dat kader voert het KLO projecten uit variƫrend van de omgang met afwijkende liggingen en uniforme meetbestekken tot het analyseren van graafschades. Onder auspiciƫn van het GPKL neemt bureau Stadsregie deel aan het KLO.
www.klo.nu

Uitvoering WION in Amsterdam

De informatie-uitwisseling van de stadsdelen en enkele diensten en bedrijven gaat via Waternet. De Amsterdamse netbeheerders hebben hiertoe een dienstverleningsovereenkomst met Waternet afgesloten. De verantwoordelijkheid voor het databeheer blijft bij het betreffende stadsdeel of bedrijf. Meer informatie bij Lody.kiesouw@waternet.nl